Mladima treba pružiti jednake šanse neovisno o spolu

Vrbovec, 8. svibnja 2023. – U sklopu projekta “Jednakost IN Stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije“ u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec održano je regionalno predstavljanje edukativne platforme “Pobudimo jednakost” i panel rasprava “Tko će im reći? – Škole za budućnost bez rodnih stereotipa”. Cilj ovog edukacijskog programa je pomoći obrazovnim djelatnicima i djelatnicama prepoznati i otkloniti stereotipe kako bi djevojčice i dječaci birali svoje buduće profesije sukladno osobnim talentima, sposobnostima i željama. Poseban je cilj potaknuti više djevojčica da odaberu STEM obrazovanje i karijeru, te ih usmjeriti razmišljanju o poslovima budućnosti.

 

mr.sc.Diana Kobas Dešković

Predstavljajući platformu “Pobudimo jednakost” mr.sc. Diana Kobas Dešković, predsjednica udruge MODE 1, objasnila je: „Nastavnici i nastavnice te stručni suradnici i suradnice važni su agenti promjene u školskom okruženju, koji svojim proaktivnim djelovanjem mogu pomoći u prepoznavanju i otklanjanju pristranosti. Želimo doprinijeti promjeni očekivanja dječaka i djevojčica o njihovim budućim zanimanjima jer su škole pravo mjesto za profesionalno usmjeravanje sukladno prepoznatim talenatima, a ne kulturalnim i društvenim očekivanjima“.

Platforma služi nastavnicima kao podloga za lakše prepoznavanje i suzbijanje rodno stereotipnih komentara, razgovora te situacija koje doprinose kasnijoj rodnoj segregaciji u zanimanjima.

Nakon predstavljanja edukacijske platforme održana je panel diskusija u kojoj su sudjelovali Andreja Tanasković, mag. iur., pročelnica Službe za opće poslove, Grad Vrbovec, prof. Mirjana Pušić, ravnateljica Srednje škole Vrbovec, prof. Edina Operta, ravnateljica OŠ Marije Jurić Zagorke, Željka Pleše, rukovoditeljica Službe ljudskih potencijala PIK-a Vrbovec, prof. Žarko Popović, ravnatelj OŠ Krunoslava Kutena i mr.sc. Diana Kobas Dešković, MODE 1.

 Predstavnica Grada Vrbovca, Andreja Tanasković izjavila je kako su najponosniji što u školama u Vrbovcu uskoro kreće projekt građanskog odgoja uz podršku Grada Rijeke.

 

prof. Žarko Popović

Prof. Žarko Popović, ravnatelj OŠ Krunoslava Kutena, istaknuo je kako nakon dugogodišnjeg učiteljskog iskustva i drugog mandata kao ravnatelj, može reći da primjećuje pozitivnu promjenu. “Imamo sve više djevojaka koje su nakon osnovne i srednje škole otišle studirati predmete iz STEM područja, na primjer matematiku ili biologiju.”

S prof. Popovićem se složila prof. Edina Operta, ravnateljica OŠ Marije Jurić Zagorke. “Posljednjih godina primjećuje se velik interes djevojčica u STEM području. Kad smo počeli s projektima koji populariziraju STEM bilo je zaista teško uključiti djevojčice. Tek se jedna učenica uključila na 10 učenika. Danas je taj omjer 50:50 posto. Djevojke možda neće do kraja školovanja zadržati te interese, ali na nama je da im ponudimo sadržaje, da ih zainteresiramo i poručimo im da su sva zanimanja za sve, a na kraju će odabrati zanimanja prema osobnim sposobnostima.“

Rezultati istraživanja koja je udruga MODE 1 provela u Hrvatskoj pokazala su kako su djeca egalitarna do sedmog razreda osnovne škole, kada se djevojčice počinju više prepoznavati u poslovima skrbi za druge, a dječaci se počinju baviti razmišljanjima o poslovima koji donose moć i zaradu.

 

Željka Pleše, PIK

 

Raznolikost i uključivost ključ su zdravog poslovanja PIK Vrbovca jer to omogućava razvoj kompanije kroz razvoj talenata, inovacija i povećanje zadovoljstva zaposlenika. Fortenova grupa kao potpisnica Povelje o raznolikosti snažno zagovara politiku jednakih mogućnosti i nediskriminacije u svim svojim kompanijama. Nastavno na to, u PIK-u ćemo uskoro početi s radionicama za zaposlenike o podsvjesnim i svjesnim predrasudama i stereotipima, a izuzetno nam je važan naš mentorski sustav uz pomoć kojeg naši zaposlenici prepoznaju i razvijaju svoje talente jer je to najlakši način da postignu poslovnu izvrsnost,“ izjavila je Željka Pleše, rukovoditeljica Službe ljudskih potencijala PIK-a Vrbovec, jedne od članica Fortenova grupe, koja se priključila kampanji “Tko će im reći” kao jedan od glavnih sponzora”.

 

Učenici i učenice OŠ Krunoslava Kutena

„Mladima treba dati jednake šanse. Upoznati ih sa svim zanimanja koja se nude u našem sustavu“, rekla je prof. Mirjana Pušić, ravnateljica Srednje škole Vrbovec. Stereotipe treba mijenjati. Neki su već nestali iz našeg društva, na primjer nekad su roditelji bili nesretni ako su dobili žensko dijete. Danas se vesele i djevojčici i dječaku. Osim rodnih stereotipa postoje i oni da su neka zanimanje više ili mane vrijedna. Svi su važni i mehaničari i zidari i vodoinstalateri. Ljepota je u različitosti i svi trebamo jedni druge i ne možemo jedni bez drugih”, zaključila je Pušić.

Izjava mr.sc. Diane Kobas Dešković za Radio Vrbovec: