WeEmpower equal pay Trening izgradnje kapaciteta

Osnaživanje mladih za postizanje jednake plaće za rad jednake vrijednosti: uspješno održan trening izgradnje kapaciteta u Beogradu

Trening izgradnje kapaciteta projekta WeEmpower o postizanju jednake plaće za rad jednake vrijednosti završio je ovog vikenda u Beogradu, ostavivši trajan utjecaj na svoje sudionike. Tijekom četiri dana okupili su se predstavnici poslovnog, javnog i civilnog sektora, mladi, predstavnici nevladinih organizacija i stručnjaci iz cijele regije kako bi produbili svoje razumijevanje rodne (ne)ravnopravnosti na radnom mjestu te se opremili alatima i strategijama za zagovaranje jednakih i adekvatnih plaća.

Edukacija i trening započeli su uvodnim igricama probijanja leda kroz koje su sudionici iz prve ruke saznali kakve stereotipne predodžbe drugi imaju o njima prilikom upoznavanja. Spol, dob, držanje tijela, stil odijevanja i druge fizičke karakteristike ono su po čemu prvo procjenjujemo druge i donosimo zaključke o njima.

WeEmpower equal pay Trening izgradnje kapaciteta

Sunčica Brnardić, izvršna tajnica za radno pravo i tržište rada SSSH-a, pružila je opsežan pregled pravnog okvira koji okružuje ravnopravnost spolova u plaćama. Diana Kobas Dešković, izvršna direktorica Inc.Q i predsjednica MODE1, istaknula je zakonodavni okvir Europske unije, soobito Direktivu o transparentnosti plaća i prikazala primjere dobrih praksi u Europi. Sudionici su također sudjelovali u interaktivnoj radionici sa studijom slučaja iz stvarnog života kako bi istražili mehanizme i alate koji su dostupni za postizanje rodne jednakosti u plaćama, oslanjajući se na praktične primjere iz EU-a.

WeEmpower equal pay sunčica brdarić Trening izgradnje kapaciteta

Obuka je dodatno zagrebala u ESG (Environmental, Social, and Governance) propise EU-a, ispitujući njihov utjecaj na ravnopravnost spolova i jednake plaće. Sudionici su stekli uvid u implementaciju ESG načela u EU i tvrtkama te istražili ulogu nevladinih organizacija u promicanju ovih načela u privatnom i javnom sektoru.

Treći dan bio je usredotočen na pravni okvir za rodnu ravnopravnost u plaćama u Srbiji, pružajući detaljnu analizu postojećeg zakonodavstva u zemlji i njegovu usklađenost sa standardima EU. Sudionici i stručnjaci su također raspravljali o mehanizmima i alatima koji su dostupni za postizanje jednakih plaća u Srbiji, ističući ulogu različitih institucija u zaštiti tog prava.

WeEmpower equal pay Trening izgradnje kapaciteta

Interaktivna igra simulacije oživjela je stvarnost razlike u plaćama između spolova, omogućivši sudionicima da iz prve ruke iskuse izazove s kojima se žene suočavaju na radnom mjestu. Dan je zaključen znanjem i iskustvom u integraciji načela rodne ravnopravnosti i pružanjem strategija za profesionalce u ljudskim resursima za promicanje jednakih plaća.

Posljednji dan treninga bio je posvećen osnaživanju sudionika za djelovanje. Radeći u skupinama, razvili su akcijske planove za daljnje aktivnosti, ocrtavajući konkretne korake koje bi trebali poduzeti kako bi zagovarali jednake plaće u svojim zajednicama. Na edukaciji su također pružene informacije o EU programima i certifikatu YouthPass te su istaknute mogućnosti daljnjeg angažmana i profesionalnog razvoja.

WeEmpower equal pay Trening izgradnje kapaciteta

WeEmpower trening izgradnje kapaciteta u Beogradu bio je izvanredno uspješan, pruživši sudionicima obilje znanja, vještina i inspiracije da se zalažu za jednaku plaću za rad jednake vrijednosti. Nastavljajući s daljnjim radom, opremljeni su činjenjem stvarne razlike u postizanju ravnopravnosti spolova na radnom mjestu i osiguranju da svatko ima priliku da postigne svoj puni potencijal.

WeEmpower je Erasmus+ projekt usmjeren na osnaživanje mladih ljudi da zagovaraju svoja društvena prava na jednaku plaću za rad jednake vrijednosti. Projekt okuplja partnere iz Hrvatske (MODE1) i Srbije (AFA) u razvoju i provedbi programa obuke za izgradnju kapaciteta, kampanja podizanja svijesti i drugih inicijativa zagovaranja.

Kako biste saznali više o projektu WeEmpower i njegovim aktivnostima, posjetite web stranicu projekta.

Ako ste tvrtka istinski posvećena korporativnoj odgovornosti i jednakosti plaća, saznajte više o tome kako vam vanjska evaluacija i certifikacija mogu pomoći da pokažete svoju vodeću ulogu u raznolikosti, pravičnosti, inkluziji i pripadnosti (DEIB).

 

Nositelj projekta

AFA

Partner na projektu

MODE1 LOGO

Sufinancira

eu co-funded