Djeci i mladima treba primjerom pokazati da mogu raditi ono što vole i žele

Jučer smo održali treće po redu regionalno predstavljanje programa edukacije za smanjenje rodnih stereotipa u obrazovanju, u prostorijama Veleučilišta PAR u Rijeci.

Martina Jurković, Prodekanica Veleučilišta PAR u Rijeci

Događanje je u ime domaćina otvorila Martina Jurković, prodekanica PAR-a koja je istaknula: Mi smo jedna od prvih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj koja je donijela Plan jednakosti spolova”, praksa je to koja postaje obavezna za sve znanstveno-istraživačke institucije Europske unije kako bi se podržalo ostvarenje strateškog plana rodne ravnopravnosti.

Prisutne je uvodno pozdravio i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuvši posvećenost županije tom važnom pitanju: „Kad govorimo o rodnoj ravnopravnosti, naša je županija primjer dobre prakse. Stereotipi su, nažalost još uvijek prisutni, ali mi dosta radimo na tome da ih iskorijenimo. Prvi smo uveli predmet Škola i zajednica u srednje škole.” . Dodao je kako je dobro da je sve više žena u STEM području u kojem je i najmanje nezaposlenih.

Zlatko Komadina, župan Primorsko – Goranske županije

Zlatko Komadina, župan Primorsko – Goranske županije

Mr.sc. Diana Kobas Dešković, predsjednica MODE 1 predstavila je edukativnu platformu ‘Treniraj trenera’, te istaknula kako: ,,Platforma služi nastavnicima kao podloga za lakše prepoznavanje i suzbijanje rodno stereotipnih komentara, razgovora, situacija koje doprinose kasnijoj rodnoj segregaciji u zanimanjima. Cilj je doprinijeti promjeni očekivanja dječaka i djevojčica o njihovim budućim zanimanjima jer su škole pravo mjesto za profesionalno usmjeravanje sukladno prepoznatim talenatima, a ne kulturalnim i društvenim očekivanjima.“.

Održana je i panel diskusija na kojoj su sudjelovali Lana Golob, koordinatorica za programe odgoja i obrazovanja, kulture, sporta i mladih Grada Rijeke; prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić, dekanica Fakultata za fiziku; prof. dr. sc. Sven Maričić, Tehnički fakultet u Puli i Medicinski fakultet u Rijeci; Martina Pejić, direktorica operativne podrške u Konačaru; Lovorka Lučić, direktorica Ljudskih resursa za Rafinerije, marketing i funkcije INA-e i Diana Kobas Dešković, predsjednica MODE1.

Kroz panel diskusiju se diskutiralo kako su gradovi osnivači škola te time i značajni partneri u promjeni društva. Grad Rijeka odgovorno pristupa izazovima: „Osim Građanskog odgoja kojeg smo prvi uveli u osnovne škole, u Rijeci smo uveli i besplatne higijenske uloške za djevojke, financiranje produženog boravka i druge mjere koje pomažu kvalitetnijem obrazovanju i društvu.“ – istaknula je Lana Golob, iz Grada Rijeke.

U diskusiji je istaknuta i važnost primjera mladima.

Djeci je važnije pokazati primjerom, nego govoriti”, izjavila je prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić, koja je osobnim primjerom srušila rodni stereotip po kojem su samo muškarci zainteresirani za fiziku. “Doktorirala sam atomsku fiziku i imala sam mentoricu ženuNa našem fakultetu je među zaposlenima 60 %  žena i 60 % naših studentica su žene. Jedino je na doktorskom studiju 50 posto žena i 50 muškaraca. Očito nešto dobro radimo u fizici i tu poruku želimo prenijeti i na mlađe naraštaje”, zaključila je Jurdana-Šepić.

Sven Maričić je istaknuo kako je educirano društvo ono u kojem se miču stereotipi. Istaknuo je i vlastito iskustvo koje je obilježeno ženama u znanosti –  prva osoba dobitnica Nobelove nagrade koju je imao priliku upoznati je žena – Elizabeth H. Blackburn, a danas je mentor dvjema doktorandicama. Smatra da je potrebno razblažiti STEM i na zabavan način rješavati probleme važne za društvo.

Bilo je vrijedno čuti i iskustva iz radnog okruženja, iz industrija koje povijesno nisu privlačile žene, a što se razvojem tehnologije i sazrijevanjem društva značajno promijenilo.  Tako je danas Končar izvrsno radno okruženje za mlade inženjerke jer imaju priliku raditi sa stručnjacima Končara koji imaju visoku razinu rijetkih i posebnih tehnoloških znanja. Ujedno, „Prednost Končara je što mladim ženama omogućuje rad na vrlo zahtjevnim projektima na kojima se u praksi upoznaju s najnovijim tehnologijama na kojima rade timski s iskusnim kolegama i kolegicama. To im daje odličnu priliku za njihov osobni i profesionalni razvoj”, izjavila je Martina Pejić, iz Končara.

INA je još jedan odličan primjer kompanije koja već ubire plodove veće orijentacije na uvažavanje raznolikosti te unutar toga i ženske radne snage u donedavno netipično ženskim zanimanjima. Istaknute su benzinske postaje na kojima je sve više zaposlenih žena, kao i brojna inženjerska zanimanja. „Ranije se vjerovalo da žene nemaju što raditi u rafineriji, ali se kroz godine pokazalo da su izvrsne menadžerice i inženjerke. Na benzinskim postajama imamo sve više žena. Nama su potrebni stručni ljudi bez obzira na spol. Uz ovakve programe i projekte MAMFORCE i DADFORCE dajemo podršku svim zaposlenima neovisno o spolu i raznolikostima. Pozivamo mlade kad završe školovanje, ako imaju afiniteta za rad kod nas, da nam se jave. Veselimo im se.“- izjavila je Lovorka Lučić iz Ine.

Panelisti

Panelisti