Kampanja „Tko će im reći?“

Tko će im reći?“ je kampanja koju provodimo da bismo skrenuli pozornost, prvenstveno na lokalnoj i regionalnoj razini, na potrebu da se posveti više pažnje pitanju jednakosti djevojčica i dječaka u obrazovanju, i da ih se ohrabri da biraju obrazovanje i karijeru u skladu sa svojim sposobnostima i željama. Poseban nam je cilj potaknuti više djevojčica da odaberu STEM obrazovanje i karijeru, te ih usmjeriti razmišljanju o poslovima budućnosti.

U kampanji, koju provodimo kroz javne događaje na lokalnoj i regionalnoj razini na deset lokacija u Hrvatskoj, želimo okupiti predstavnike i predstavnice lokalnih i regionalnih vlasti, obrazovnih institucija, akademskog i civilnog sektora, poslovnog sektora i medija. Poruke kampanje na nacionalnoj razini šaljemo putem digitalnih medija i društvenih mreža.

Sponzori kampanje na nacionalnoj razini su Fortenova Grupa, INA i Raifeissenbank Austria. Sponzori na lokalnoj razini su: Mobilisis (Varaždin, prosinac 2022.), SPAN (Čakovec, veljača 2023.).

„Prevladavanje rodnih stereotipa u znanosti tek je jedan važan segment sveobuhvatne promjene percepcije položaja žena u društvu koja, kako je dobro prepoznala ova inicijativa, počinje u najranijoj dobi. Uz najužu obitelj, nositelji te promjene su i nastavnice i nastavnici te drugi stručni suradnici u školama, jer oni u velikoj mjeri utječu na kreiranje obrazaca ponašanja, ali i prvih izbora djece i mladih ljudi, pa tako i onih vezanih uz interesna usmjerenja i izbor profesije. Fortenova grupa kao potpisnica Povelje o raznolikosti snažno zagovara politiku jednakih mogućnosti i nediskriminacije u svim svojim kompanijama pa je i naša podrška ovoj kampanji dio te politike“ Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Obrazovni sektor i poslodavci moraju se ujediniti kako bi zajedničkim nastojanjima stvorili budućnost u kojoj se potiče jednakost i prepoznaje vrijednost koju u radnom, ali i bilo kojem drugom okruženju stvara raznolikost. Djevojčice i dječaci u svemu mogu biti jednako uspješni. Na nama je da ih zaštitimo od predrasuda koje su prisutne u društvu i osiguramo im prilike koje u prvi plan stavljaju njihove interese i sposobnosti te ih ohrabruju u ostvarenju vlastitih želja i potencijala.”Etelka Kožar, menadžerica ljudskih potencijala kompanije Mobilisis.

SPAN sudjeluje u raznim inicijativama kojima je cilj upoznati što više žena sa STEM-om i karijerom u IT-ju. Tako na primjer u suradnji s Algebrom potičemo žene koje se nalaze u nepovoljnijem položaju da kroz „Work in Tech“ projekt prikupe potrebna znanja i usmjere svoju karijeru u IT sektor. Za mlade provodimo projekt stručne prakse Span Academy i uvijek nam je drago, u većinski muškim grupama, vidjeti sve više mladih djevojaka. Baš iz tog razloga pridružili smo se i ovom projektu kako bismo pridonijeli obrazovanju djevojčica i žena u STEM području.“ – Paulina Degiuli, specijalistica za ljudske resurse.

,,Formativne godine djevojčica i dječaka same po sebi nose određene izazove koje je potrebno svladati, radi kasnije kvalitete života stoga im pažnju ne bi trebale odvraćati predrasudama uvjetovane okolnosti. Upravo zato s ponosom podupiremo ovu kampanju koja u fokus stavlja najosjetljivije godine naših mališana u kojima je naša dužnost između ostalog omogućiti im razvoj bez ikakvih ograničenja. Svakodnevno u vlastitoj organizaciji svjedočim da je meritokracija jedini ispravan sustav vrijednosti koji dovodi do nevjerojatnih rezultata te da je iznimno bitno osigurati uvjete u kojima djeca mogu biti što god požele.” – Liana Keserić, predsjednica Uprave RBA.

 

Zahvaljujemo mnogim javnim osobama koje pomažu širiti poruke ove kampanje.