Škole su pravo mjesto za prepoznavanje i suzbijanje stereotipa te pokretanje pozitivnih promjena

Jučer je u Čakovcu održano regionalno predstavljanje edukativne platforme “Pobudimo jednakost” za otklanjanje stereotipa u obrazovanju.

Platformu je predstavila mr.sc. Dijana Kobas Dešković, predsjednica udruge MODE 1, te izjavila: „Cilj edukacije „Pobudimo jednakost“ je osvijestiti nastavnike o situacijama u kojima se pojavljuju i nesvjesno podržavaju rodni stereotipi koji su sveprisutni i tako doprinijeti nužnoj promjeni očekivanja dječaka i djevojčica o njihovim budućim profesijama. Škole su pravo mjesto za prepoznavanje i suzbijanje rodnih stereotipa kako bi današnja djeca sutra postali stručnjaci i stručnjakinje u onim područjima za koja imaju talente i koja ih zaista zanimaju neovisno o spolu i očekivanjima društva”.

Ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog, prof. Sandra Breka-Ovčar istaknula je kako je: „Vrlo važno da svako dijete koje ima želju napredovati u bilo kojem području, može doći do svog mentora i ostvariti svoje potencijale. Poručila bih svim učenicima i učenicama da optimistično i uz najviše ambicije razmišljaju o svojoj budućnosti, a naš je cilj učiniti sve da vaši izbori budu neopterećeni i najbolji mogući”.

“Stručnjaci STEM područja zaslužni su za ostvarenje najprofitabilnijih gospodarskih rezultata, stoga otklanjanje rodnih stereotipa smatram važnom temom. Otklonimo li neravnopravnost u potpunosti iz obrazovanja, tek tada će sve mjere koje implementiramo u zajednicu doći do punog izražaja,“ izjavio je Matija Posavec, župan Međimurske županije. Istaknuo je da je u 2021. broj žena u odnosu na muškarce prešao 50 posto na preddiplomskoj i diplomskoj razini, ali tek 22 % žena je na doktorskim studijima u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Naglasio je ulogu i važnost centara izvrsnosti koje Međimurska županija razvija kao i podršku udrugama koje se bave educiranjem mladih, što predstavlja samo mali segment velikog investiranja u obrazovanje na Međimurskoj županiji.

„Jedna od prepoznatljivosti Čakovca je kontinuirano i sustavno ulaganje u obrazovni nadstandard, s ciljem davanja dodatnih mogućnosti našim učenicima za kvalitetno i konkurentno obrazovanje,” izjavio je Igor Mesarić, voditelj Odsjeka za društvene poslove Grada Čakovca. “Dostupnost kvalitetnog obrazovanja na svim razinama, jedan je od glavnih generatora kasnije nejednakosti. Manje sredine često su u podređenom položaju prema velikim gradovima, u kojima postoji cjelokupna obrazovna vertikala s brojnim i kvalitetnim nastavnicima, no naš grad ne spada u tu kategoriju.”

Prof. Sandra Breka-Ovčar nadovezala se: “Velika je privilegija živjeti u Međimurskoj županiji i s veseljem iznosim da mi po pitanju rodne ravnopravnosti i uspjeha u STEMu izvrsno stojimo. Svi učenici imaju jednake mogućnosti pristupa svim aktivnostima. Na tragu toga
osnovali smo dva centra izvrsnosti u našoj školi, Centar za STEM, odnosno matematiku, kemiju, fiziku i biologiju, i Centar izvrsnosti za umjetničko područje.”

“Span sudjeluje u raznim inicijativama kojima je cilj upoznati što više žena sa STEM-om i karijerom u ITju. U suradnji s Algebrom potičemo žene koje se nalaze u nepovoljnijem položaju da kroz „Work in Tech“ projekt prikupe potrebna znanja i usmjere svoju karijeru u IT sektor. Za mlade provodimo projekt stručne prakse Span Academy i uvijek nam je drago, u većinski muškim grupama, vidjeti sve više mladih djevojaka. Baš iz tog razloga pridružili smo se i ovom projektu kako bismo pridonijeli obrazovanju djevojčica i žena u STEM području,“ izjavila je Paulina Degiuli, specijalistica za ljudske resurse u Spanu.

“Vjerujem da će ovaj skup pridonijeti većem odazivu žena u područje STEM-a što će u budućnosti dati nove uzore i novu paradigmu naraštajima koji tek trebaju doći.“, zaključio je župan Matija Posavec. “Samo hrabro s vjerom u sebe“, poručio je prisutnim učenicima.

Nastavnici i nastavnice, te stručni suradnici i suradnice važni su agenti promjene u školskom okruženju, koji svojim proaktivnim djelovanjem mogu pomoći u prepoznavanju i otklanjanju pristranosti. Ključna aktivnost projekta su besplatne radionice koje se provode na primjerima stvarnih situacija u školskom okruženju.

Tijekom prošle godine u sklopu projekta ‘Jednakost IN Stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije’ održane su radionice za preko 500 nastavnika i nastavnica, te stručnih suradnika i suradnica iz više od 40 škola u Hrvatskoj. Održana je i radionica u sklopu konferencije o rodnim stereotipima u nastavi koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje, a u kojoj je sudjelovalo 300 nastavnika i nastavnica, stručnih suradnika i suradnica iz osnovnih škola. Radionice se održavaju sve do kraja svibnja.